BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, 1 May 2012

pelangi

bismillah dan assalamualaikum :)

kalau lah kehidupan ni keindahan nye mcm pelangi sapa tak suka kan ?
tp semua makluk ALLAH da ditetap kan ujian .
sebab ALLAH tahu sejauh mana ketahanan kite pd suatu tahap :)
tiada manusia di terkecuali kan .
ALLAH kan adil :)
kite perlu tabah dan selalu tawakal .
kadang-2 , ujian dengan menahan peragai manusia pun ade juga :)
nak tak nak , TAHAN je laa . sabar kan jalan terbaik :)

ANDAI KITE DI UJI ..........


DI CACI DI MAKI 

ucap kan subhanallah banyak kali dalam hati ,
sabar :)
diam >.<
jangan menjawab . 
tenung mata die.

DI PULAU KAN .

buat tak tahu ,
senyum jee.
diam kan diri ,
think positive .
sentiasa ingat ALLAH sentiasa menemani kite
tak mati pun tanpa diorang :)

DI TUDUH / FITNAH

kalau mampu tegak kan kebenaran ,
bawa saksi yang anda tidak bersalah .
jangan mara-2 .
bincang secara rasional .
minta die senarai kan bukti-2 kalau benar anda bersalah .
andai ANDA MASIH DI TUDUH ....
takpee....
akhirat nanti ade pengadilan untuk anda :)

DI ANGGAP JAHAT DI MATA ORG 

pemikiran owg kite takleh nak control .
biar lah owg pk luaran kite ni buruk .
sebab owg yg buruk sangka ni .
hati die tak penah bersih :)
kebanyakan masyarakat sekarang ,
suka menilai seseorang dr luaran ,
bukan dalaman .
eg : tak pakai tudung
owg mengannggap die adelah jahat , liar dan dll
memang die berdosa ,
tp kite nasihat kan bukan nye di pandang hina :)
kerana islam ni mudah :)
dan ramai sangka kan pakai tudung semua nye mulia .
entah laa , 
malas nak cakap . 
korang nilai laa sendiri .
kalau pakai tudung ,
kerana fesyen ,
nak bercinta suka hati laa,
tp awk bertutup . 
jaga sikit kelakuan  tu .
berpeluk bercium :)
mengumpat owg ,
kutuk owg sana sini ,
mcm die sempurna :)
bukan semua nye mcm ni ,
sebab tu kite kene kenal dr dalam bukan luaran .
tak semua awek tudung mcm ni :)
so hadapi nye ,
senyum,
tawakal ,
bukti kan kite yg jahat ni mampu buat yg lebih baik dr die sangka .
berusaha jadi terbaik
berubah ke arah kebaikan ,

SEBELAH PIHAK

selalu nye laa kan ,
kebanyakkan nye bergaduh hanya kerana sebelah pihak .
perasan tak ?
mana nak adil kalau kite denga sebelah pihak .
so ,
mula-2 denga A ni dulu ,
then denga B pulak .
rakam perbualan diorang .
then bawak berbincang A,B dan anda .
bawak recorder dan pasang kan .
selesai kan cara damai tenang :)
suruh diorang luah kan ape yg diorang tak puas hati sesama sendiri .
insyaALLAH ..
kite berbaik semula .
tak elok sesama islam memutuskan persaudaraan sesama islam :)

BERHUTANG

tipu laa kalau kata tak malu minta owg kat member kan ?
ade yang terpaksa meminta dengan muka tebal .
walaupun memang die berhutang .
tp kene ingat .
hutang ni , kene bayar balik walaupun singgit seposen .
nanti akhirat , susah nak menjawab dengan ALLAH .
so cara nya kalau malu nak minta hutang ,
hindar kan minta hutang di depan owg ramai.
minta secara personal .
tebal kan muka 
takpun ingatkan die pakai pesanan .
ape guna sekarang ni ade facebook, twitter , sms dan DLL.
ingat , 
JANGAN JATUH KAN AIB DIE ,
jangan berkasar ,
senyum ,
jangan push die ,
kite kene tahu , mungkin die die tak mampu untuk bayar sekarang :)
dan bila berhutang tu ,
INGAT-2 LAA KENE BAYAR .
NANTI DI TUNTUT AKHIRAT NANTI :D

sama juga dengan MEMINJAM !

# sama-2 laa mengingati diri masing-2 dan aku juga juga ade salah nye . 
sama-2 kite memperbaiki nyeke arah kebaikan  . assalamualaikum :)

0 kumenkumen: